Son dakika haberleri… Merkezi hükümet tarafından belediyelere ayrılan bütçeler var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bunlardan bir tanesi. Belediyenin bütçesi mevcut durumda 10 bakanlıktan daha fazla. Nüfusuyla, büyüklüğüyle kapasitesiyle İstanbul ülkelerden bile büyük. Peki İstanbul’un bütçesi nasıl kullanılıyor? İstanbul’un 122 milyarı nerede? Gelişmeleri A Haber canlı yayınından Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem değerlendirdi. .


Faruk Erdem'in öne çıkan sözleri:

"Şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne merkezi hükümetten istenenden daha fazla para gönderilmiş durumda. Yani istenilenden daha fazla para gönderilmiş. Oluşturulan bütçe gönderilen paradan fazla. Bunun üstüne bir de borç alınmış ve İstanbul borç batağına saplanmış durumda.


İstanbul borç batağına saplanmış durumda.

Seçimlerden sonrasına baktım. 2019 yılında 23,8 Milyar TL bütçe var ve bu sürekli olarak artmış durumda. 2022 yılında bütçe 43,65 Milyar TL'ye çıkmış durumda neredeyse 2 katına çıkmış durumda. Bu bütçeler belediye meclislerinde belirleniyor ve onaylanıyor.

İstanbul'un tabi giderleri ve gelirleri var. Bunun yanında iştirakleri var. Yani kazançları şirketleri var. Bir sürü şirket bu da gelir sağlıyor. İştiraklerin bütçesi 2022 yılında 104,5 milyar TL civarında. Bunun yanında merkezi bütçeden de İstanbul'a para aktarılıyor. Bunun yanında bir de İstanbul borçlanıyor.

.