Şile, güzel sahil kesimi, plajı ve denizi ile özellikle yazlıkçılar ve hafta sonu tatilcilerinin akınına uğramakla beraber, aynı zamanda çevresindeki köyler ve pek çok İstanbullunun yazlık konutlarının da bu ilçede bulunması sebebiyle her mevsim yoğun bir ilgi görüyor. Aşağıda Şile gezilecek yerler, aktiviteler, popüler mekanlar, plajlar, beachler, restoranlar, piknik yerleri, köyler, tarihi mekanlar ve ulaşım hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Şile Gezilecek Yerler, Aktiviteler

10 kilometrelik sahil şeridi, kum plajları ve denizi, çevre köyleri, ormanları ve doğal güzellikleri ile Şile’ye geldiğinizde yapabileceğiniz çok sayıda aktivite ve gezilecek yer bulunuyor.

Şile kumsalı ve plajı, Değirmençayırı Şelalesi, Şile Kalesi, Şile Feneri, Onbir Göller Vadisi, Kumbaba Tepesi, Ağlayan Kaya ve çevre köylerde bulunan onlarca mağara da gezilecek yerler arasında başta geliyor.

Çevre köylerden olan AkçakeseKabakoz ve diğer meşhur tatil beldesi Ağva da ayrıca görülmeye değer.

Tarihi Yapılar ve Mekanlar

Şile’ye geldiğinizde gezip görebileceğiniz tarihi yapılar ve mekanlar olarak;

  • Şile merkezinde bulunan Şile Kalesi, Şile Feneri ve tarihi Şile Evleri ile Hanımsuyu Çeşmesi, Osmanlı Hamamı ve Kilise kalıntısı,
  • Yeniköy’de bulunan Vaftiz Yeri ve Kilise kalıntısı,
  • Hasanlı Köyü’nde bulunan Sarıkavak Kalesi,
  • Yeşilvadi’de bulunan Heciz Kalesi,
  • Sortullu Köyü’nde bulunan Lahit Mezar,
  • Kabakoz Köyü’nde bulunan Kilise kalıntısı başta geliyor.

Hanımsuyu Çeşmesi Osmanlılar döneminde 1871 yılında yaptırılmış tarihi bir çeşme. Halen faal olan çeşme tarihi eser olarak görülmeye değer.

Şile’deki diğer bir tarihi çeşme ise Kabakoz Köyü’nde bulunan ve Bizanslılar döneminde yaptırılan 600 yıllık Kabakoz Çeşmesi.


Tarihi Şile Feneri

Şile Feneri, Şile’nin en önemli sembollerinden birisi. Türkiye’nin en büyük ve aynı zamanda dünyada da halen faal olan en büyük ikinci fener konumunda. Şile Feneri’nin tarihi 1859 yılına dayanıyor. Bu yıllarda Sultan I. Abdülmecit tarafından yaptırılmış.

Fenerin yamacında ziyaretçilerin mola ve dinlenmesi için ayrıca bir çay bahçesi bulunuyor. Şile Feneri ziyaret saatleri Mayıs ve Ağustos ayları arasında sabah saat 10.00’dan akşam saat 16.00 arasında.

Tarihi Şile Kalesi

Şile’ye geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi de Şile Kalesi. Şile sahilinde Ocaklı Ada üzerinde bulunuyor. Son dönemde yapılan restorasyon faaliyeti sonucunda yeni ve orijinal görünümüne kavuşmuş durumda. Aynı zamanda Sünger Bob’a da benzetiliyor :)

Şile Gezi Rehberi (Gezilecek Yerler, Aktiviteler, Plajlar + Tavsiyeler)

Kale Bizanslılar tarafından inşa edilmiş olup daha sonra Osmanlılar tarafından da faal olarak kullanılmış. 10×10 metrekare genişliğinde ve 12 metre yüksekliğinde olan kale, döneminde denizden gelebilecek saldırılara karşı sahil gözetleme amacıyla kullanılmış.


Şile Plajları ve Beachler

Şile Gezi Rehberi (Gezilecek Yerler, Aktiviteler, Plajlar + Tavsiyeler)

Plaj ve deniz keyfi Şile’de şüphesiz yapılabilecek en popüler aktivite. Şile plajları özellikle hafta sonları İstanbul ve çevre yerlerden gelen çok sayıda tatilcinin akınına uğruyor. Şile’nin denizinde taş yok. Sadece kumdan bir deniz. Ancak dalgalara karşı ve bazen oluşabilen kıyı çeken akıntılarına karşı da dikkatli olmalısınız.

Şile’nin merkezinde kumsallı iki adet plaj alanı bulunuyor. Bunlarda birincisi olan Şile Halk Plajı Şile’nin giriş tarafında denize doğru bakınca sol tarafta yer alıyor. Diğer plaj ise, sağ tarafta kalan ve kayalar arasında küçük bir koy oluşturan bir plaj olan Ağlayankaya Plajı. Şile plajlarında, aynı zamanda kaliteli hizmet sunan beachler de mevcut.

Şile merkezindeki bu plajların dışında da yine sahil şeridi boyunca konumlanan, Kumbaba, Uzunkum ve daha uzaklarda yer alan Akçakese plajları, deniz sevenler için çok güzel plajlar.

Ağlayan Kayalar

Şile Gezi Rehberi (Gezilecek Yerler, Aktiviteler, Plajlar + Tavsiyeler)

Ağlayan Kayalar, Şile’nin doğusunda, Şile Fenerinin yaklaşık 500-600 metre arka tarafında bulunan ve kayalar arasından çıkan bir su kaynağı. Görüntüsü ve akış şekliyle ağlayan bir insana benzediğinden dolayı bu ismi almış.


Kumbaba Tepesi ve Plajı

Şile’nin önemli ve turistik yerlerinden birisi olan Kumbaba Tepesi, manzarası ve doğasıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Tepenin Bizanslılar döneminde güneş banyosu yapmak üzere gemilerle gelinen bir mekan olduğu biliniyor. Tepedeki kum oluşumlarının pek çok hastalığının tedavisinde kullanıldığı rivayet ediliyor.

Şile ve Çevresinde Gezilecek Yerler - gorulesiyer

Şile’ye girmeden sola dönerek dere boyunca yaklaşık 2 kilometre kadar mesafede ağaçların gölgesinde Kumbaba kamping ve karavan alanı ve Kumbaba plajı yer alıyor. Kumbaba plajı deniz tutkunları için ideal. Plajın kumunun ayrıca romatizma hastalıklarına da iyi geldiği rivayet ediliyor.

Kumbaba kamping ve karavan alanına cüzi bir ücret ödeyerek arabanızı park etme imkanı mevcut. Kamping alanı hizmetleri olarak soyunma kabini, duş ve tuvaletler mevcut. Ayrıca fast food tarzı kafeteryalar bulunuyor.


Akçakese Köyü ve Plajı

Şile Akçakese Plajı - Nerede? Giriş Ücreti ve Yorumlar (Şile Plajları)

Akçakese Köyü, özellikle hafta sonu Şile’ye gelip Şile merkezi dışında farklı bir yer görmek isteyenler için çok ideal. Köy aynı zamanda Akçakese Plajı ile de ünlü. Eşsiz bir doğası var. Özellikle yaz aylarında Şile’nin kalabalık sahillerinden uzaklaşmak isteyenler burayı tercih ediyor.

Akçakese’nin yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda muhteşem bir kumsalı mevcut. Ayrıca sahil boyunca birbirinden güzel koylar var ve görmeye değer.

Saklıgöl

Şile’ye geldiğinizde gezip görebileceğiniz bir başka doğa harikası yer de Saklıgöl. Şile merkezine yaklaşık 8 km. mesafede, Kamandere Köyü sınırları içerisinde yer alan yapay bir baraj gölü.

Şile Gezi Rehberi (Gezilecek Yerler, Aktiviteler, Plajlar + Tavsiyeler)

Muhteşem doğası, yeşillikler içinde göl kenarı kahvaltı ve yeme içme tesisi ile Saklıgöl, İstanbul’da güzel bir hafta sonu dinlencesi arayanlar için ideal bir yer konumunda.

Saklıgöl


Doğa Yürüyüşü ve Trekking

Şile, ekolojik turizm açısında büyük imkanlara sahip. İstanbul’un en büyük ormanlarının bulunduğu Şile’de özellikle doğa yürüyüşü ve trekking yapabilirsiniz. Bölgede ayrıca çeşitli alanlara dağılmış durumda ve keşfedilmeyi bekleyen onlarca mağara bulunuyor. Şile’nin çevre köylerine yapacağınız ziyaretlerde doğal köy ürünlerinden tatmayı unutmayın.

Şile Gezi Rehberi (Gezilecek Yerler, Aktiviteler, Plajlar + Tavsiyeler)

Onbir Göller Vadisi

Şile’nin doğa harikası görülmeye değer yerlerinin başında Onbir Göller Vadisi geliyor. Hacıllı Köyü yakınlarında yer alan Onbir Göller Vadisi özellikle doğa yürüyüşü için çok ideal.

Değirmençayırı Şelalesi

Doğal bir oluşum olan Değirmençayırı Şelalesi Şile’ye yaklaşık 30 kilometre mesafede. Eko turizm tutkunları tarafından görülmeye değer.


Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali

Şile’de her yıl geleneksel olarak Temmuz aynın son haftasında düzenlenen “Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali”de ayrıca çeşitli etkinlikleri ile ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor.

Şile Gezi Rehberi (Gezilecek Yerler, Aktiviteler, Plajlar + Tavsiyeler)
Şile Belediyesi tarafından düzenlenen 31. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali başladı. Festivalde, 16 ülkeden 52 yabancı, 40 yerli el sanatları ustası yer alıyor. ( Harun Polat – Anadolu Ajansı )

Uluslararası bir etkinlik olan Şile Festivali süresince pek çok aktivite, konser ve moda gösterileri yapılıyor.


Yeme İçme

Aynı zamanda bir balıkçı beldesi, diğer bir ifade ile balık cenneti olarak da adlandırabileceğimiz Şile’de her damağa ve bütçeye uygun lezzetler ve mekanlar bulmanız ve hangi mevsimde giderseniz gidin mutlaka mevsimin en taze balığını Şile’de yemek mümkün.

Şile Gezi Rehberi (Gezilecek Yerler, Aktiviteler, Plajlar + Tavsiyeler)

Şile’ye geldiğinizde leziz restoranlarında taze balık yemeden dönmemenizi tavsiye ederiz. Popüler balık restoranlarının çoğu deniz kenarında muhteşem deniz manzarası eşliğinde leziz menüler sunuyor.

Bununla birlikte, İstanbul Şile otobanında ilerlerken yol üzerinde de çok sayıda kır lokantaları ve et-mangal alanları görecesiniz. Geniş bahçeli bu yerlerde mola vermek isterseniz ve taze kuzu eti veya tavuk yemek isterseniz, buralarda doğa ile iç içe piknik ve et mangal keyfi sürebilirsiniz.

Ayrıca Şile yolu üzerinde yöre halkının yaptığı gözlemeler de tatmaya değer.

Huzur dolu bir Konaklama

Şile Semtleri: Şile'ye Gelmeden Önce İncelemeniz Gereken Semtleri ve  Özellikleri

Muhteşem doğası ve denizi ile Şile’nin deniz manzaralı ve doğa içerisinde konumlanmış otellerde yılın her mevsimi farklı güzellikleri tatmak mümkün.