İstanbul’da ne nerede yenir sorusuna şehrin dört bir yanından alternatifler sunarak seyahatinize lezzet katmaya kararlıyız! İşte detaylar:

İstanbul, dünya metropolü bir kent olduğu için haliyle yöresel lezzetlerden spesifik olarak bahsetmek pek mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle de dünyanın en gözde şehirlerinden biri olan İstanbul’a özel bir lezzet seçkisi hazırlamak istedik. İstanbul’da ne nerede yenir, dünya mutfaklarına özgü lezzetler ve Anadolu mutfağının olmazsa olmazı yemekleri tattıktan sonra oraya gitmiş kadar olacağınız mekanlar nerelerdir, birlikte görelim:

Kahvaltı Mekanları

İstanbul, yıllar yılı var olmuş kadim bir şehir olduğu için en eski medeniyetlerden Osmanlı’ya, Anadolu lezzetlerinden Akdeniz ve Ege mutfaklarına kadar her çeşit damak zevkine uygun mekanlara ev sahipliği yapıyor. İstanbul’da gezilecek yerler ve tarihi mekanlar listenizi bir bir tamamlarken, molalarınıza renk katacak yeme içme mekanları karşınızda:

1. Van Kahvaltı Evi’nde Kahvaltı

Van Kahvaltı Evi

Van Kahvaltı Evi; serpme kahvaltıda çok çeşit sevenler için bu öğünün ana vatanı sayılan Van’dan İstanbul’a uzanan bir lezzet köprüsü. Menemen, manda kaymağı ve köy peynirleri özel ilginizi hak ediyor. Mekanın spesiyalleri arasında helvayı andıran bir tür tatlı olan kavut da var.

Adres: Kılıçali Paşa Mahallesi, Defterdar Yokuşu No:52, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: (0212) 293 64 37

2. Nalia Karadeniz Mutfağı’nda Mıhlama

Muhlama

İstanbul’da yurdumuzun dört bir köşesinden lezzetler tatmanın çok kolay olduğunu söylemiştik. Şimdiyse rotamızı Karadeniz’e çeviriyor; farz ediyoruz ki yemyeşil yaylalarından birinde mükellef bir kahvaltı yapıyoruz. Başrolde ise Karadeniz mutfağının efsanesi mıhlama.

Adres: İçerenköy Mahallesi, Prof. Dr. Ali Nihat Tarlan Cd No:92, 34752 Ataşehir/İstanbul

Telefon: (0216) 469 96 10

3. Namlı’da Pastırmalı Yumurta

Pastırmalı Yumurta

Şarküteri ürünleri ile göz dolduran Namlı Gurme, Karaköy’de ziyaretinizi bekler. Burası şehrin yerlileri tarafından iyi kahvaltıya adres gösteriliyor. Kahvaltıyı taçlandıran ise, elbette ancak pastırmalı yumurta gibi iddialı bir tat olabilir.

Adres: Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi, Rıhtım Caddesi Katotopark 1/1 Beyoğlu, İstanbul

Telefon: (0212) 293 68 80

4. The House Cafe’de The House Granola

The House Granola

Kahvaltı denildiğinde mutlaka tereyağı ve türevlerini bol bol tüketmek zorunda değilsiniz elbette. Güne başlarken hafif bir öğün arayanları; manzara ile doymak üzere The House Cafe’ye davet edebiliriz. İstanbul’un ikonik kafe zinciri Ortaköy’deki şubesi ile göze çarpıyor.

Adres: Mecidiye Mahallesi Ortaköy Salhanesi Sokak No:1 Beşiktaş, İstanbul

Telefon: (0212) 227 26 99

5. Meşhur Sarıyer Börekçisi’nde Kıymalı Börek

Meşhur Sarıyer Börekçisi

İstanbul geziniz sırasında tarihi bir lezzet sayılan Sarıyer Böreği’ni yerinde tatmak isteyebilirsiniz. Bunun için kahvaltıdan daha uygun bir öğün düşünülemez elbette. Mekanın müdavimleri özellikle böreklerdeki malzemenin bolluğunu ve yufkanın çıtırlığını öve öve bitiremiyor.

Adres: Merkez Mahallesi Yeni Mahalle Caddesi No:28 Sarıyer, İstanbul

Telefon: (0212) 242 15 39

6. Çengelköy Börekçisi’nde Su Böreği

Çengelköy Börekçisi

Kahvaltıda börek keyfine farklı bir alternatif de Çengelköy’den. Börek alabilmek adına uzun sıralar beklemeyi zaman zaman zorunlu kılan bu mekan; İstanbullular tarafından seviliyor. Börekçinin hemen yanında konumlanan çay bahçesinde keyfinize keyif katabilirsiniz.

Adres: Çengelköy Mahallesi, Çengelköy Caddesi, Çınarlı Cami Sokak No:26, Üsküdar, İstanbul

Telefon: (0216) 318 34 68

7. Valonia Cafe’de Simit Omlet

Simit Omlet

Nezih bir kahvaltı mekanı olarak Beşiktaş’taki Valonia Cafe de düşünülebilir. Burası aynı zamanda çikolata soslu ıslak kekiyle ünlü dolayısıyla serpme kahvaltı yerine omlet yiyerek midenizde kahve yanına tatlıya yer açmayı düşünebilirsiniz!

Adres: Türkali Mahallesi Ihlamurdere Caddesi No:40/B Beşiktaş, İstanbul

Telefon: (0212) 259 18 50

8. Ada Kahvaltı’da Bizim Kahvaltı

Ada Kahvaltı Büyükada

Eğer ziyaret süreniz yeterli geliyorsa İstanbul’daki duraklarınızdan biri mutlaka Büyükada olmalı. Adada kahvaltı denildiğinde ise; hamur işleri, çökelek, anne salçası ve reçellerle tatlanan Bizim Kahvaltı denenebilir. Ada Kahvaltı’da servis edilen bu set menü; manzaraya göre uygun sayılabilecek bir fiyata sahip.

Adres: Akdemir Sokak No:6 Büyükada, İstanbul

Telefon: (0216) 382 16 62

Sokak Lezzetleri

9. Çiçek Pasajı’nda Kokoreç ve Midye

Çiçek Pasajı Midye

Tarihi 1876 senesine kadar uzanan ve İstanbul Beyoğlu’nun sokak lezzetleri konusunda ilk akla gelen yeri olan Çiçek Pasajı’nda midye tava, midye dolma ve kokoreç yemeden İstanbul’dan ayrılayım demeyin sakın! Ayrıca Çiçek Pasajı’nın yan tarafında yer alan Balık Pazarı’ndaki midyecilerin de gayet ünlü olduğunu söylemek mümkün.

Adres: Hüseyinağa Mh., İstiklal Caddesi Saitpaşa Geçidi 176/6, 34435 Beyoğlu, İstanbul

10. Ortaköy’de Kumpir

Kumpir

Kumpir konusunda ünü il sınırlarını aşan Ortaköy, kumpir aşkıyla yanıp tutuşanların ilk gittiği yer oluyor. Ortaköy’de metrekare başında 2-3 kumpirci düştüğü için spesifik bir mekan adı vermek istemedik ama siz yine de gitmeden önce Ortaköy kumpircilerine şöyle bir göz gezdirebilir veya Ortaköy’e gidince orada kararınızı verebilirsiniz. Nitekim, kumpir çok kompleks bir sokak lezzeti olmadığı için Ortaköy’deki mekanların hemen hemen hepsi bu konuda hünerlerini sergilemekte oldukça iddialı.

Adres: Mecidiye Mh., 34347 Beşiktaş, İstanbul

11. Eminönü’nde Balık Ekmek

Eminönü Balık Ekmek

Bir yandan boğaz üzerinde gidip gelen vapurları izlerken; bir yandan da oracıkta pişen balıkları mideye indirmek her zaman iyi bir fikir. Eminönü’ndeki turist kalabalığı da balık ekmekçilerin önüne doluşarak size aynı şeyi söylüyor. Burası İstanbul’da her daim kalabalık bir alışveriş ve kültür durağı olduğu için; mola hakkınızı biraz lezzetlendirmek isteyebilirsiniz.

Adres: Rüstem Paşa Mahallesi, Fatih, İstanbul

12. Kanlıca İsmailağa Cafe’de Asırlık Kanlıca Yoğurdu

Kanlıca İsmailağa Cafe

İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alan Kanlıca semti; yıllar yılı herkesin de bildiği gibi yoğurdu ile meşhur. Burada yoğurt pudra şekeri ile servis edilerek yiyenlere enerji veriyor. Semtte yoğurt servis eden çok sayıda tarihi mekan var. Bunların içerisinden Kanlıca İskelesi’nin tam karşısındaki İsmailağa Cafe tercih edilebilir.

Adres: Kanlıca Mahallesi Halide Edip Adıvar Caddesi Kanlıca İskele Meydanı No:2 34810 Beykoz, İstanbul

Telefon: (0216) 413 44 69

13. Meşhur Kumrucu Zeki Usta’da İzmir Kumrusu

Meşhur Kumrucu Zeki Usta

İzmir Çeşme’nin kumrusu İstanbul Üsküdar’da ayağınıza kadar gelmiş de haberiniz yok! Türk mutfağının en güzel sokak lezzetleri arasında ilk sıralarda gelen Çeşme kumrusu, bol malzemesi ve içinde eriyen kaşar peyniri ile damaklarınıza bayram havası yaşatacak. Tercihe göre kumru içerisine sucuk ve salam da eklenebiliyor.

Adres: Nuhkuyusu Caddesi, Academic Hospital karşısı no:207 Üsküdar Bağlarbaşı, İstanbul

Telefon: (0216) 532 11 53

14. Basta Street Food & Bar’da Dana Dürüm

Basta Street Food Bar

Mekanın adı sokak lezzetlerine selam çaksa da, Basta’da yedikleriniz ünlü şeflerin elinden çıkıyor. 2016 yılından bu yana hizmet veren mekan humus üzerine de iddialı. Dürümün yanına ise genellikle ayran ya da limonata tercih ediliyor.

Adres: Caferağa Mahallesi Sakız Sokak No:1/A Kadıköy, İstanbul

Telefon: (0216) 414 08 65

15. Madre Street Food & Bar’da Kavurmalı Pilav

Madre Street Food Bar

Geleneksel sokak lezzetlerine modern bir yaklaşım olarak Madre’den söz edebiliriz. Barın menüsünde turşu suyu, köz süt mısır gibi nostaljik isimlere sahip kokteyller var. Yiyecek olarak ise pilavlar, dürümler ya da ekmek arası lezzetler arasından seçim yapmak gerekiyor.

Adres: Arnavutköy Mahallesi Francalacı Caddesi No:10 Arnavutköy Merkez, İstanbul

Telefon: (0530) 373 61 25

16. Vefa Bozacısı’nda Boza

Vefa Bozacısı

Vefa belki artık yalnızca İstanbul’da bir semt adı, ancak bu semtin de hakkını vermek gerek. İstanbul’a kadar gelmişken, hele de mevsim kışsa Vefa Bozası’nı mutlaka deneyimlemelisiniz. Fatih’teki tarihi duraklar arasında oradan oraya koşarken biraz karbonhidrat takviyesine ihtiyacınız olacak, o kesin.

Adres: Mollahüsrev Mahallesi Vefa Caddesi No:66, Fatih, İstanbul

Telefon: (0212) 519 49 22

Türk Mutfağı

17. Borsam Taşfırın’da Lahmacun

Borsam Taşfırın

Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan lahmacunun en lezzetlisini tatmak için Adana’ya kadar gitmenize gerek yok çünkü Kadıköy’deki Borsam Taşfırın’da belki daha lezzetlisini bile tatma imkanınız var. Toplamda 3 şubesi olan Borsam Taşfırın, 1968’den bugüne yeme içme sektöründe hizmet veriyor. Roka, domates ve bol limon ile dürüm yapacağınız Borsam Taşfırın’ın lahmacununun tadı ömür bayı hafızanızdan çıkmayacak, emin olabilirsiniz.

Adres: Güneşlibahçe Sok. No: 26/A Kadıköy, İstanbul

Telefon: (0216) 337 01 23

18. Hamdi Restaurant’ta Kebap

Hamdi Restoran

İstanbul’da adım attığınız her yerde bir dönerci, dürümcü veya kebapçı çıkacak. Dolayısıyla hepsi arasından en lezzetli kebabı sunanı bulmak da biraz güç olabiliyor. Et yemeklerinin envaiçeşidini bulabileceğiniz Hamdi Usta’nın mekanında tam bir lezzet şöleni yaşayacağınızın garantisini veriyoruz.

Adres: Rüstem Paşa Mh., Kalçin Sk No:17, Fatih, İstanbul

Telefon: (0212) 528 03 90

19. CZN Burak Hatay Medeniyetler Sofrası’nda Belen Tava

Hatay Medeniyetler Sofrası

Ne Hatay lezzetlerini ne de CZN Burak adıyla tanınan Instagram fenomeni Burak Özdemir’in elinden yiyebileceğiniz lezzetleri sınırlandırmak mümkün değil. İstanbul’da ne nerede yenir sorusuna cevaben belen tavayı sizin için seçtik ama siz yine de içli köfte, yaprak sarma, kavurmalı pide ve elbette künefe gibi lezzetlerin tümüne tek tek şans verin! Merkezi konumuyla bu mekan yabancı turistlerin de hayli ilgisini çekiyor. Siz siz olun, kötü bir sürprizle karşılaşmamak için ziyaretinizden önce mutlaka rezervasyon yaptırın.

Adres: Levent Mahallesi, Nispetiye Caddesi, Lavinya Sokak No:2, Beşiktaş, İstanbul

Telefon: (0212) 325 31 31

20. Ali Haydar İkinci Bahar’da Fıstıklı Kebap

Fıstıklı Kebap

Türkan Şoray ve Şener Şen’in başrollerini paylaştığı İkinci Bahar dizisi nasıl unutulur? Eğer göz yaşlarınızdan önünüzü görebilirseniz, dizinin çekimlerine ev sahipliği yapan restoranda fıstıklı kebap yiyebiliyorsunuz. İstanbul’da ne nerede yenir listesindeki en güzel deneyimlerden biri kesinlikle bu. Ali Haydar Usta’nın Samatya’sına yıllar sonra yakından bakmak isteyenleri bekleriz.

Adres: Koca Mustafapaşa Mahallesi, Gümüş Yüksük Sokak No:6, Fatih, İstanbul

Telefon: (0212) 584 21 62

21. Pandeli Lokantası’nda Kuzu Etli Hünkar Beğendi

Pandeli Restaurant

Hikayesi 1926 yılında Eminönü’nde açılan üç katlı bir restorana dayalı olan Pandeli, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Celal Bayar, Adnan Menderes ve Kraliçe Elizabeth gibi tarihi öneme sahip konuklarıyla adından söz ettiriyor. Bugün Mısır Çarşısı’nda konumlanan mekan mistik bir havaya ve hamsi mücveri gibi yenilikçi denemelere sahip. Klasiklerden hoşlananların imdadına ise geleneksel kuzu etli hünkar beğendi yetişiyor. Mekan çarşının açılış ve kapanış saatlerine tabi olduğu için, Pandeli gezinizi mümkünse öğle saatlerinde planlamalısınız.

Adres: Rüstempaşa Mahallesi Balık Pazarı Kapısı Sokağı ½, Mısır Çarşısı içi, Eminönü, Fatih, İstanbul

Telefon: (0212) 527 39 09

22. Tarihi Sultanahmet Köftecisi’nde Köfte

Tarihi Sultanahmet Köftecisi

Bugün herhangi bir şehirde, bir alışveriş merkezinde karşınıza Sultanahmet Köftecisi çıkabiliyor. Ancak marka ne kadar yayılırsa yayılsın; o ilk adresin yeri her zaman bambaşka. Sultanahmet’te köfte yemeden İstanbul turunuzu tamamlamak istemeyebilirsiniz.

Adres: Divanyolu Caddesi No:26 Sultanahmet, İstanbul

Telefon: (0212) 522 97 85

23. Develi Restoran’da Ali Nazik Kebabı

Ali Nazik

İstanbul’da kaliteli kebabın adresleri arasında sayılan Develi Restoran, bugüne kadar ziyaretçilerini mahcup etmeyen bir mekan. Üst katındaki manzaraya karşı; fındık lahmacun, içli köfte ve pastırmalı humus gibi ara sıcaklarla keyifli bir akşam yemeğine başlayabilirsiniz. Ana yemek olarak ise, ister kıymadan isterseniz de şişten hazırlanan Ali Nazik Kebabı tam size göre.

Adres: Koca Mustafapaşa Mahallesi Gümüş Yüksük Sokak, No:7, Fatih, İstanbul

Telefon: (0212) 529 08 33

24. Günaydın Et Lokantası’nda Patlıcanlı Kebap

Günaydın Et Lokantası

Etlerini Trakya’daki kendi çiftliklerinden temin eden Günaydın Et Lokantası; bugün aynı zamanda farklı şehirlere ve hatta Dubai’ye bile yayılan bir restoran zinciri. Siz yine de orijinal yerinde bu deneyimi yaşamak isteyebilirsiniz. Bostancı’da küçük bir kasap dükkanı ile serüvenine başlayan marka; kebap restoran, kebap steakhouse ve köfte&döner olmak üzere üç ayrı konsepte sahip. Efsane bir patlıcanlı kebabı mideye indirmek için; Etiler’deki kebap restoranı önerebiliriz.

Adres: (0212) 265 02 32

Telefon: Nispetiye Caddesi Seheryıldızı Sokak No:6 Etiler Beşiktaş, İstanbul

25. Metet’te Döner

Metet Döner

İzzet Çapa’dan Vedat Milor’a kadar pek çok gurmenin uğrak noktası haline gelen Metet Döner, Üsküdar Kuzguncuk’ta yer alıyor. Közde pişmiş döner, manda yoğurdu ve turşu; e bir de lavaş olursa daha ne olsun değil  mi? İstanbul’un en iyi dönercileri arasında gösterilen Metet Döner’e uğramadan İstanbul’u terk etmemelisiniz.

Adres: Kuzguncuk Mh., İnci Çayırlı Sokak (Tufan Sk.) No:2, 34674 Üsküdar, İstanbul

Telefon: (0216) 553 33 33

26. Canım Ciğerim’de Ciğer Şiş

Canım Ciğerim

Adı üzerinde bir ziyafet mekanı olan Canım Ciğerim; sadece ana yemekleriyle değil meze olarak sunulan acılı ezmeleriyle de ziyaretçilerini memnun ediyor. Ciğer sevmeyenler burada çöp şiş de sipariş edebilirler. Mekanın açık ayranı da, et keyfine güzel bir eşlikçi olarak düşünülebilir.

Adres: Asmalımescit Mahallesi Minare Sokak No:3/A Beyoğlu, İstanbul

Telefon: (0212) 252 60 60

27. Dürümcü Emmi’de Beyran

Dürümcü Emmi Beyran Çorbası

Adı dürümcü olsa da asıl ziyaretçi patlamasını Antep’in meşhur lezzeti beyran ile yaşayan bir yerdeyiz. Öyle ki buraya gelenler zaman zaman dürümü es geçip beyran ve katmer ile günü kapatıyor. Akşam saatlerinde Dürümcü Emmi’de yer bulmak gerçek bir başarı sayılabilir, eğer nihayet beyranınıza kavuştuysanız bunun için kendinizi kutlamalısınız.

Adres: Hasanpaşa Mahallesi Mahmut Baba Sokak No:11 Kadıköy, İstanbul

Telefon: (0216) 348 18 86

28. Sayla Mantı’da Mantı

Sayla Mantı

Çok eski, çok köklü bir mekan ve hiç değişmeyen bir lezzet… Kadıköy’ün demirbaşlarından olan Sayla’da yediği mantıyı beğenmeyen yoktur desek herhalde yalan olmaz. Menünün diğer yıldızı ise Eskişehir’in meşhur lezzeti olan çiğ börek. İstanbul’da ne nerede yenir sorusu çoğu kez yerel lezzetleri ana vatanından daha güzel biçimde karşınıza çıkarıyor. Fiyatlar ilk anda yüksek gelebiliyor ancak yemeğin tadına varınca yaptığınız harcamaya da acımıyorsunuz.

Adres: Osmanağa Mahallesi, Nailbey Sokak No:32/A, Kadıköy, İstanbul

Telefon: (0216) 449 08 42

29. Cadde Karadeniz’de Kuru Fasulye

Cadde Karadeniz

Akçaabat köfteden Rize kavurmaya kadar, Karadeniz mutfağına dair aklınıza gelen birçok şeyi Cadde Karadeniz’de bulmanız mümkün. Yerleşik olarak Rize çevresinde yaşayan birinin burada memleket hasreti çekmesine imkan yok. Kuru fasulye özellikle ev yemeği arayanları mutlu edecektir. Sofranın finali ise mutlaka üzerinde fındık parçacıkları ile servis edilen fırın sütlaç ile yapılmalı.

Adres: Osmanağa Mahallesi, Söğütlüçeşme Caddesi, Mürver Çiçeği Sokak No:14/B, Kadıköy, İstanbul

Telefon: (0216) 330 80 53

30. Hünkar Lokantası’nda İçli Köfte

Hünkar Lokantası

İstanbul’da öğle yemeğinin potansiyel adreslerinden biri; 1950 yılından bugüne yadigar kalan Hünkar Lokantası. Mekanda kuru dolma, domatesli pilav ve elbette içli köfte gibi tatlar içeren ve kesinlikle insanın aklını çelen bir Türk mutfağı menüsü var.

Adres: Mim Kemal Öke Caddesi No:21 Nişantaşı, İstanbul

Telefon: (0212) 225 46 65